Aloitin kirjoittamaan kesän alussa kiitollisuuspäiväkirjaa aina iltaisin ja huomasin, että kiitollisuuden aiheita oli todella paljon. Kerron niistä myös usein ääneen, mutta vielä enemmän pohdin asioita mielessäni. Saatan olla kiitollinen tuntemattoman ihmisen hymystä, lämpimästä kahvikupillisesta tai Suomen koulutusjärjestelmästä. Kaiken kaikkiaan olen hyvin tietoinen siitä, miten hyvin minulla on asiat ja miten kiitollinen olen arkisista asioista. Kiitollisuus ei ole aina ollut yhtä helppoa. Kun myönteisten asioiden tietoista havaitsemista harjoittelee, niin sitä helpommaksi myönteisten asioiden huomaaminen tulee pitkällä tähtäimellä, sillä aivomme ovat hyvin plastiset eli muovautuvat.

Photo by Callum Shaw / Unsplash

Kiitollisuuspäiväkirjalla on todettu olevan monia positiivisia vaikutuksia ja uskon, että säännöllisesti kirjoittamalla kiitollisuuden aiheita, voimme parantaa oloamme ja terveyttämme. Keskitymme herkästi vain negatiivisiin asioihin elämässämme ja neutraalit sekä positiiviset asiat jäävät usein vähemmälle huomiolle. Mikäli sinulla on taipumusta lähinnä vain negatiivisten asioiden huomaamiseen, niin ei hätää. Toimit vain niin kuin evoluutio on sinut opettanut. On ollut todellakin järkevää selviytymisen kannalta, että ihmiset oppivat negatiivista asioista, kuten petoeläinten hyökkäyksistä. Negatiiviset asiat myös muistetaan herkemmin kuin neutraalit tai myönteiset, minkä vuoksi ajatuksemme saattavat olla pääosin negatiivisia. Emme kuitenkaan tarvitse tällaista mielen negatiivisuusharhaa elämässämme. Olen itse sitä mieltä, että monet mielen ongelmat johtuvat usein vanhojen aivojen osien ja evoluution yhteensopimattomuudesta moderniin yhteiskuntaan. Kun olemme tietoisia siitä, että negatiivisten asioiden huomaaminen on täysin normaalia ja ymmärrettävää, meillä on kuitenkin mahdollisuus tehdä asialle jotain.

Myönteisten tai neutraalien asioiden huomaaminen voi olla aluksi todella hankalaa, mutta sitä ei kannata säikähtää. Voit aloittaa todella pienestä asiasta, kuten sen huomaamisesta, että sinulla aamulla aikaa juoda kahvisi rauhassa tai että sinulla on mahdollisuus ottaa yhteyttä puhelimen välityksellä ystäviisi. Kiitollinen voi olla lähes mistä tahansa. Suosittelen siis kiitollisuuspäiväkirjaa ja aktiivisesti myönteisten ja neutraalien asioiden huomioimista. Mutta miten olen itse päässyt tilanteeseen, jossa koen olevani jatkuvasti kiitollinen elämäni asioista ja huomaavani aktiivisesti myönteisiä asioita, jolloin negatiiviset asiatkaan eivät paljoa paina mieltä?

Suuressa roolissa oman hyvinvointini kannalta on arvojen tiedostaminen ja niitä tukeva eläminen. Arvot kertovat mikä sinulle on tärkeää. Arvot voivat myös muuttua elämän aikana useampaankin kertaan. Tällä hetkellä elän arvojeni mukaisesti. Omiin arvoihini kuuluvat vahvasti terveys ja hyvinvointi, läheisten ihmisten kanssa vietetty aika, uuden oppiminen, muiden auttaminen ja uralla eteneminen. Arvot eivät ole tavoitteita, vaan tavoitteet sisältyvät arvoihin. Minulla on esimerkiksi tavoitteena joogata viikoittain. Se tukee terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä arvojani.

Esitän seuraavaksi pienen tehtävän sinulle arvojesi selkeyttämiseksi. Samalla voit tarkastella, toimitko itse arvojesi mukaisesti.

1.    Listaa itsellesi tärkeitä arvoja. Varmista, että arvot ovat itsellesi tärkeitä, eivätkä asioita, joita vanhempasi, puolisosi tai muut ihmiset pitävät tärkeänä.

2.    Pohdi, miten arvosi näkyvät arjessasi. On esimerkiksi tyypillistä, että käytämme tuhottomasti aikaa töihin, vaikka se ei olekaan arvolistamme kärjessä. Samalla vähennämme aikaa ja resursseja tärkeämmiltä arvoilta, kuten perhesuhteilta tai terveydeltä. Voit tehdä tähän liittyen seuraavan tehtävän:

Mieti kulunutta vuorokautta. Mitä arvoja tukevia asioita teit viimeisen 24 tunnin aikana? Mitä arvojesi vastaisia tekoja teit viimeisen 24 tunnin aikana? Voit lisäksi pohtia, millaisia arvoja tukevia asioita haluaisit tehdä seuraavan vuorokauden aikana. Sitten vain toteutat ne.

Rock Maze
Photo by Ashley Batz / Unsplash

Kun toimit arvojesi mukaisesti, etkä mieti liikaa sitä mitä muut sinulta odottavat, niin sinun on helpompi olla kiitollinen arjestasi. Itse olen kiitollinen tällä hetkellä esimerkiksi siitä, miten jaksoin eilen 9 tunnin luentorykelmän jälkeen mennä rauhoittavalle joogatunnille, sillä jooga ehdottomasti rauhoitti mieleni ja tuki samalla arvojen mukaista toimintaa.

Meille jokaiselle arvojen punnitseminen aina välillä tekee varmasti hyvää. Arvoja pohtiessa otamme samalla hieman etäisyyttä arjestamme ja meidän on helpompi suhteuttaa meille tärkeät asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Kun teemme arvojen mukaisia asioita, niin olemme luultavasti myös paljon onnellisempia. Mitä aikaisemmin tunnistat omat arvosi ja toimit niiden mukaan, sitä enemmän saat elämästä irti.