Tuntuuko, että ihmiset reagoivat asioihin täysin eri tavalla kuin sinä reagoisit? Stressaantuuko joku tuttusi aivan liikaa yksinkertaisesta asiasta? Entä omat reaktio- ja toimintatapasi, ovatko ne aina järkeviä?

Tunnelukot havainnollistavat tapaamme ajatella ja toimia tässä maailmassa. Tunnelukot ovat kehittyneet lapsuudessa ja vaikuttavat edelleen ajattelu- ja toimintatapoihimme. Ne toimivat yleensä meitä vastaan ja saavat aikaan samojen virheiden toistamisen ihmissuhteissa ja työelämässä. Tunnelukot ovat ikään kuin virheellisiä skeemoja ja sisäisiä malleja eli epäsuotuisia käsityksiä itsestä, muista sekä ympäröivästä maailmasta. Lapsuudessa opitut tavat toimia ja ajatella eivät palvele enää aikuisuudessa meitä optimaalisella tavalla. Lapsi saattaa heittäytyä lattialle kiukuttelemaan kauppareissun aikana saadakseen tahtonsa läpi, mutta sama keino tuskin toimii enää aikuisuudessa (voit toki kokeilla). Silti toimimme paljon tunnelukkojemme mukaisesti ja teemme mitä järjettömämpiä päätöksiä ja päätelmiä, jotka vaikuttavat niin ihmissuhteisiimme kuin työelämäämmekin. Hätäännytkö, jos rakas ihminen tuntuu etäiseltä? Ajatteletko jatkuvasti pessimistisesti ja näetkö ympärilläsi paljon negatiivisia asioita? Vältteletkö sosiaalisia tilanteita tai oletko armoton suorittaja kaikessa mitä teet?

Tässä jaksossa esitellään tunnelukkoja; mitä ne ovat ja miten ne mahdollisesti syntyvät. Lisäksi pohditaan miten tunnelukot voidaan saattaa tietoisuuteen ja miten voimme kehittää itseämme niiden avulla.