Oletko joskus ihmetellyt, miksi joku näyttää niin nuorelta, vaikka ikää olisi jo kertynytkin? Tai miksi joku jaksaa vanhanakin urheilla, eikä tunnu kärsivän terveysongelmista laisinkaan?

Moni meistä tietää, että esimerkiksi liikunta ja ruokavalio ovat tärkeitä tekijöitä terveytemme kannalta. Olen itsekin aina tiennyt, että kasviksia tulisi syödä ja ettei istuminen tee hyvää. Kuitenkin vasta syvällisempi ymmärrys elintapojen vaikutuksesta elimistöömme solutasolla sai aikaan omalla kohdallani elintapojen pysyvän parannuksen. Elämä on niin ihanaa, että haluan itse ainakin yrittää pysyä pidempään terveenä ja nauttia terveestä elinajasta yhdessä läheisteni kanssa. Miten voimme vaikuttaa elinikäämme ja ehkäistä tehokkaasti sairauksia?

Tämän hetkisen tutkimuksen mukaan telomeerit ovat yhteydessä pitkään ja terveeseen elämään. Telomeerit suojaavat DNA:ta ja toimivat ikääntymisen biomarkkereina. Pitkät, hyväkuntoiset telomeerit voivat lisätä tervettä elinaikaamme. Mutta mikä parasta, voimme itse vaikuttaa telomeerien pituuteen ja kuntoon omilla valinnoillamme.

Mitä telomeerit ovat ja miten niitä voidaan hoitaa? Mikäli terve ja pitkä elämä vähänkin kiinnostaa, niin kannattaa kuunnella jakso telomeereistä ja inspiroitua huoltamaan itseäsi ja telomeerejäsi.