Tällä hetkellä minua kaduttaa se, miten otin aurinkoa ilman suojaa niin monta vuotta elämästäni ja ylipäänsä se, että oleskelin auringossa ruskettumisen vuoksi. Miksi minua kaduttaa? No, koska ensinnäkin auringon otto on yhteydessä ihosyöpiin, mutta auringossa oleskelu myöskin vanhentaa ihoa. Koska syövät ja muut terveysongelmat kuuluvat ajatuksissamme vanhuuteen ja usein on vaikeaa perustaa päivittäisiä valintoja ehkäisten kaukana tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvia asioita, niin keskityn nyt kertomaan enemmänkin auringon vaikutuksesta ihon vanhenemiseen.

Ihon aikainen vanheneminen voi toimia parempana motivaattorina kuin syövistä puhuminen, sillä ihosyövän riski on kaikkien meidän tietoisuudessa. Ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta omassa kaveripiirissä tiedetään kuitenkin huomattavasti vähemmän. Olen saanut omien kaverieni keskuudessa jonkinlaisen "aurinkorasvahullun" aseman ja eräskin ystäväni sanoi kuulevansa minun ääneni aina, kun hän astuu ovesta ulos ilman aurinkorasvaa. Anteeksi. Yritän vain auttaa. Sanon aina ystävilleni, että olen pahoillani saarnaamisestani, mutta kiitätte minua ja itseänne vielä 15 vuoden päästä. Itseasiassa katsoin joskus Prisman tiededokumenttia ja siinä joku asiantuntija totesi, että ilman aurinkoa ensimmäiset rypyt ilmenisivät vasta 80-vuotiaana! Mikäli tämä pitää paikkansa, on auringon vaikutus ihoomme todella hurjaa.

A palm located in Nassau, Bahamas
Photo by Jared Rice / Unsplash

Ihon vanhenemiseen vaikuttavat auringon UV-A säteilyt, jotka tunkeutuvat ihon syvempiin kerroksiin ja aiheuttavat ihon ennenaikaista vanhenemista. Erityisesti eri puolilla Aasiaa ihmiset ovat hyvin tietoisia auringon vanhentavasta mekanismista ja yleisesti iho suojataan todella hyvin aina auringon paistaessa ja jopa pilviselläkin säällä. Auringon polttamaa ruskettunutta ihoa vältetään viimeiseen saakka, sillä useimmat aasialaiset kokevat ruskettuneen ihon epätoivottavaksi sen esteettisyyden vuoksi. Ruskettunut iho myös yhdistetään ulkona työskentelyyn eli huonompaan asemaan elämässä. Toimistotöillä ja sisätöillä eli paremmalla asemalla työmarkkinoilla mahdollistettu vaalea iho kertoo ihmisen paremmasta asemasta yhteiskunnassa. Me länsimaalaiset useimmiten puolestaan ihannoimme ruskettunutta ihoa ja aiheutamme samalla ihoomme tuhoa.

Mitä auringolta suojautumisesta tulisi tietää, mikäli tavoitteena on säilyttää terve ja nuorekas iho mahdollisimman pitkään? Parasta olisi tietenkin suojata iho ensinnäkin fysikaalisilla suojilla, kuten päähineillä ja pitkillä vaatteilla. Auringossa turhaa oleskelua ja etenkin keskipäivän aurinkoa tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Rehellisesti en kuitenkaan usko, että monikaan on ainakaan vielä valmis tällaiseen muutokseen. Siispä suosittelenkin itse käyttämään hyviä aurinkorasvoja. Kauas ovat jääneet ne tahmaiset ja inhottavat aurinkorasvat, joihin totuimme lapsena. Aurinkorasvabisnes on kehittynyt ainakin omasta mielestä niin hurjasti, että varmaankin jokaiselle käyttäjälle löytyy nykyään mieluinen aurinkorasva.

Itse suosin mahdollisimman korkean spf-kertoimen suojia (spf 30-50). Aurinkorasva kannattaa opetella levittämään aina aamuisin ja sovittaa se omiin rutiineihin. Itse lisään aurinkorasvan aina kosteusvoiteen päälle ja täten meikin alle. Etenkin kasvoille tarkoitetut aurinkorasvat ovat nykyään niin hienojakoisia ja tahmaamattomia, että niitä ei tosiaankaan tarvitse pelätä. Aurinkorasvaa tulisi myös lisätä päivän mittaan, mikäli ulkona tulee vietettyä aikaa. Ihon vanhenemisen kannalta erityisen tärkeää on UV-A suojan määrä. Ymmärtääkseni Euroopassa sääntönä on, että aurinkorasvan tulee sisältää vähintään 1/3 UV-A suojaa spf-kertoimen määrästä. Eli jos purkissa spf määrä on 30, niin UV-A suojan tulee olla vähintään 10. Mikäli UV-A merkintä aurinkorasvaputelissa on ympyröity, tarkoittaa tämä sitä, että UV-A-suojan määrä suhteessa suojakertoimeen on suuri. Kannattaa siis kiinnittää huomiota suojakertoimen lisäksi UV-A merkintään. Aivan omaa luokkaansa ovat aasialaiset aurinkorasvat, joiden kehittelyyn käytetään valtavasti tutkimustyötä, aikaa ja rahaa. Esimerkiksi monissa aasialaisissa kasvoille tarkoitetuissa aurinkorasvoissa (itselle tutuin on ehdottomasti Bioren aurinkovoiteet, joiden puolesta liputan vahvasti) on paras tällä hetkellä mahdollinen UV-A suoja. Merkintää UV-A -suojasta onkin kuitenkin hankalampaa löytää, sillä usein UV-A -suoja merkitään PA:lla. Eli siis PA eli UV-A -suojan määrä vaihtelee PA+ -merkinnästä PA++++ merkintään. Mitä enemmän plussia, sitä vähemmän aurinko pääsee vanhentamaan ihoasi. Aikaisemmin paras mahdollinen suoja UV-A -säteilyltä oli PA+++, mutta uusimmat teknologiat ja valmistusmenetelmät mahdollistavat PA++++ -luokituksen. Esimerkiksi useat Bioren ja Nature Republicin voiteista omaavat tämän korkeimman mahdollisen suojan. Niitä pyrin käyttämään aina itse ensisijaisesti.

Photo by frank mckenna / Unsplash

Aurinkorasvoja on todella paljon erilaisia ja itsekin olen vielä vähän hämilläni siitä, mikä merkki olisi paras mahdollinen. Pää menee välillä sekaisin fysikaalisista ja kemiallisista aurinkosuojista, mutta pääsääntöisesti fysikaaliset aurinkosuojat taitavat suojata paremmin, eikä epämääräiset kemialliset aineet pääse imeytymään ihoon. Fysikaalinen suoja siis heijastaa auringon säteitä poispäin. Itse olen löytänyt fysikaalisen suojan lähinnä aasialaisista aurinkorasvoista, joita voi tilata netistä, sekä myöskin luonnonkosmetiikasta (sisältää usein sinkkioksidia). Myös monet ihotautilääkärit tuntuvat suosittelevan fysikaalisen suojan sisältäviä aurinkorasvoja. Olen ajatellut joskus, että voisi itsekin tehdä aurinkorasvaa kotikeittiössä, sillä se on täysin mahdollista. Ongelmana vaan on, että tuotteen suojakertoimen testaaminen on varmaankin mahdotonta kotioloissa, mikä laskee tuotteen luotettavuutta.

Kuulen aivan liian usein, että "meikkivoiteessani on aurinkosuoja, joten minun ei tarvitse erikseen lisätä aurinkorasvaa". Väärin. Ensinnäkin suoja on niin mitätön, että sinun tulisi laittaa suunnilleen koko meikkivoidepurkki naamaan suojataksesi sen auringolta. Toisekseen, kuinka usein päivän aikana lisäät meikkivoidetta kasvoille? Niinpä. Onneksi aurinkorasvaa voi lisätä myös meikin päälle, sillä juuri tämä on monen huolen aiheena. Esimerkiksi monet aasialaiset merkit myyvät roll-on tyylisiä, vahamaisia aurinkorasvoja, joita voi lisätä huoletta meikin päälle. Myös suihkutettavaa kasvoille tarkoitettua aurinkorasvaa voi lisätä meikin päälle.

Mikäli siis ihon vanhenemisen ehkäisy kiinnostaa, niin tässäpä oli muutama tiedonjyvänen aiheesta,

ihanaa ja aurinkoista päivää <3.